Afval in de natuur storten doe je niet. Dat weet iedereen. Maar wist je dat tuinafval ook afval is? En dat zorgt voor veel ergernis en kosten bij natuurbeheerders.

Wat stellen we vast?

Sommige mensen gooien hun gras of snoeiafval ergens in een bosje. Dat zorgt niet alleen voor een slordig zicht, maar ook voor een ernstige verstoring in de Genkse bossen en natuurgebieden. 

Waarom mag je geen tuinafval in de natuur gooien?

In je tuinafval kunnen exotische planten of woekeraars zitten zoals bamboe, Japanse duizendknoop, Amerikaanse vogelkers of Reuzenberenklauw en -balsemien. Ze woekeren en zijn maar zeer moeilijk te verwijderen. Ook waterplanten uit je tuinvijver of je aquarium zoals de Watercrassula en Grote waternavel brengen schade toe aan beken en vijvers. 

Al deze planten kunnen ziektes veroorzaken en zijn schadelijk voor de natuur en (huis)dieren.
Ook mensen kunnen gewond raken, bijvoorbeeld door de Reuzenberenklauw die bij aanraking voor pijnlijke brandwonden zorgt.

Wat kan je wel doen met je tuinafval?

Gooi je tuinafval zoveel mogelijk in je GFT-container of breng het naar het recyclagepark. Zelf je tuinafval composteren is nog beter en het goedkoopst.

FOTO: Deze foto’s zijn gemaakt in Genkse bossen. Zet tonen hoe bamboe en agave in geen tijd kunnen woekeren doordat tuinafval aan bosranden worden gestort. 

Tips vind je www.genk.be/composteren.
Weten wat invasieve plantensoorten zijn? Kijk op www.natuurenbos.be

Gelezen op www.genk.be